Gay Ljubljana · Byguide

Gay Ljubljana · Byguide

Første gang i Ljubljana? Så er vores homoseksuelle Ljubliana byguide noget for dig.

Ljubljana

Sloveniens hovedstad og største by. Ljubljana er hjemsted for omkring 300,000 mennesker, hvilket gør det til en af ​​de mindste hovedstæder i Europa.

I klassisk tid stod en romersk by her. Men fra det 12. århundrede til det østrig-ungarske imperiums fald var Ljubljana under Habsburgs styre. Det blev besat af det fascistiske Italien under Anden Verdenskrig, men det lykkedes på en eller anden måde at forblive uskadt under de jugoslaviske krige.

I dag er Ljubljana et kulturelt knudepunkt, der bemærkes for sin store studenterpopulation. Det er det økonomiske hjerte i Slovenien med lægemidler og petrokemiske stoffer, der dominerer industrierne. Besøgende er tiltrukket af dens smukke arkitektur og afslappede cafékultur.

 

Homoseksuelle rettigheder i Slovenien

Aktivitet af samme køn har været lovlig og i samme alder af samtykke (15) siden 1977. Slovenien har et af de mest omfattende udvalg af lovgivninger om bekæmpelse af forskelsbehandling i EU. En national folkeafstemning med henblik på at indføre et ægteskabslov af samme køn gav nej til afstemning, og indtil videre er civile partnerskaber den eneste anerkendelse for partnerskaber.

På trods af nederlaget for det samme køn ægteskab stiger den offentlige mening over for LGBT-spørgsmål og er betydeligt højere end i de tilstødende tidligere jugoslaviske stater. Landdistrikter har generelt en tendens til at være de mindre tolerante områder, og der har været tilfælde af homofob vold registreret i hele landet.

 

Homoseksuel scene

Ljubljanas homoseksuelle scene er meget lille med kun én natklub og en håndfuld saunaer, der tager højde for homoseksuelle kunder. Når det er sagt, er Ljubljana vært for en LGBT Pride årligt og en homoseksuel "Pink Week", hvor homoseksuelle rejsende aktivt opfordres til at besøge byen.

Byen har også en aktiv historie med at promovere HBT-spørgsmål, da det studerende kulturcenter var vært for den første queer filmfestival i 1984 (den første i Europa). Der tilrådes dog stadig skønsbeføjelse, da voldshandlinger og verbalt misbrug stadig ikke er uhørt.

 

At komme til Ljubljana

Med fly

Jože Pučnik Lufthavn (LJU) ligger 27 km nord for byens centrum. Det er et knudepunkt for Adria Airways og har god forbindelse til større byer i hele Europa. Der er sæson- og chartertjenester til Mellemøsten, Nordafrika og Japan.

Offentlig bus nummer 28 kører fra lufthavnen til byens centrum. Rejser tager cirka 50 minutter, og billetter koster € 4.10 (købt fra chaufføren). Tjenesten løber fra 5 til 8. Alternativt er der en privat minibustjeneste, der er hurtigere, men dyrere (9 € en vej).

Taxier kan hyldes fra lufthavnen, men forvent at betale omkring € 35, hvis de tages uden for terminalen. Billigere faste priser er tilgængelige, hvis de bestilles på forhånd. Rejser er omkring 20 minutter afhængigt af trafik.

Med tog

Togstationen ligger lige nord for byens centrum og er Sloveniens jernbaneknudepunkt. Intet sted i landet er mere end 3 timer væk fra Ljubljana. Direkte forbindelser til Kroatien og Østrig er tilgængelige, selvom mange vælger at skifte på udvekslingssteder som Rijeka og Villach for at forbinde til det større europæiske jernbanenet.

Med bus

Busstationen ligger ved siden af ​​togstationen og tilbyder direkte forbindelser til mange destinationer i Europa. Disse inkluderer Venedig, Frankfurt og overraskende Stockholm (en svimlende 36 timers rejsetid). På trods af de billige priser kan rejsetiderne være lange.

 

At komme rundt i Ljubljana

Til fods

Ljubljanas bymidte er lille, hvilket betyder, at det er nemt at navigere til fods. De fleste af de vigtigste seværdigheder er tæt koncentration af hinanden, og byens centrum tages bedst på denne måde.

Med bus

Buslinjer kører fra omkring kl. 5 indtil kl. 10. Tjenesterne er ret regelmæssige om dagen, selvom der er begrænsede nattelinjer. Nogle tjenester kører ikke i weekenden. Urbana-kortet skal købes for at rejse og påfyldes nok kredit til den rejse, du skal tage. 30 minutters rejser koster € 90.

Med taxa

Taxier hyldes let på gaden, men disse kan være ublu dyre. Det er bedst at forudbestille en taxa på forhånd for at sikre, at du får det bedste tilbud og undgår at blive flået af.

 

 

Hvor skal man bo i Ljubljana

For en liste over anbefalede hoteller i Ljubljana, besøg venligst Siden Gay Gay Ljubljana Hotels.

 

Ting at se og gøre

Triple Bridge (Tromostovje) - designet af den slovenske arkitekt Jože Plečnik (som for Ljubljana er, hvad Gaudi er for Barcelona). Dette er et populært mødested for lokalbefolkningen og er et ikon for byen.

Ljubljana Slot - Du kan udforske grunden til denne imponerende bygning gratis, men du skal betale for at komme ind i tårnet. Nogle siger, at den bedste udsigt i Slovenien kan findes på toppen af ​​tårnet. Hvis du føler dig doven og/eller turistet, er der et turisttog, der kører dig op ad slotsbakken.

Byen Metelkova - Ljubljanas alternative hjerte. Her finder du skæve gallerier, barer og byens eneste homoklub.

Slovensk nationalteater, opera og ballet - denne fantastiske bygning fungerer og har et omfattende program af begivenheder i hele kalenderen. Absolut et besøg værd.

National Gallery - et fristed for kunstelskere. Her finder du nogle af de bedste eksempler på slovensk kunst i en imponerende bygning.

Bled-søen og de juliske alper - kun en time væk fra Ljubljana er nogle af de mest fantastiske naturlandskaber i Europa. Du kan tage på vandretur eller mens du er væk en solrig eftermiddag ved bredden af ​​den smukke Bled-sø.

 

Hvornår skal Besøg

Vintrene i Ljubljana er regnfulde og kolde, mens somrene er ekstremt varme. På trods af tilstrømningen af ​​udenlandske turister om sommeren har indfødte en tendens til at tage på deres egen ferie og efterlade nogle barer og restauranter lukket. De bedste tider at besøge er forår og forsommer og september, når vejret stadig er behageligt.

Bortset fra Pride Festival i juni, Pink Week september og LGBT filmfestival er der en bred vifte af festivaler og begivenheder planlagt i løbet af året. I marts er der en årlig foråret indbydende festival, og i november ser den internationale filmfestival sted.

Visa

Slovenien er inden for Schengen-visumområdet. Da det er en del af Den Europæiske Union, falder dets visumkrav på linje med, hvad du ville forvente af de fleste EU-stater.

 

Penge

Slovenien er en del af euroområdet. Der er et godt udvalg af banker og valutavekslere at vælge imellem. De fleste større butikker, restauranter og hoteller accepterer kortbetalinger, men det er altid en god ide at have nogle kontanter på dig, bare i tilfælde af.

Deltag i Travel Gay Nyhedsbrev

Har vi noget galt?

Mangler vi et nyt mødested eller har en forretning lukket? Eller har noget ændret sig, og vi har endnu ikke opdateret vores sider? Brug denne formular til at give os besked. Vi værdsætter virkelig din feedback.