Gay Beograd · Byguide

Gay Beograd · Byguide

Første gang i Beograd? Så er vores Gay Beograd byguide side noget for dig.

 

Beograd | Београд

Hovedstaden og den største by i Serbien. Beograd er hjemsted for over en million mennesker og er en af ​​de vigtigste byer på Balkan.

Med en historie, der strækker sig tilbage til forhistorisk tid, har Beograd en varieret og turbulent historie. Det blev erobret af romerne, byzantinerne, og det var en del af det osmanniske rige. Byen blev kæmpet om i over 115 krige og raseret 44 gange, inklusive Kosovo-krigen i 1999.

I dag er Beograd en travl by, der modtager store investeringer fra den serbiske regering. Dens natteliv er berømt over hele Europa, og besøgende er fortryllet af den smukke arkitektur og mangel på kultur.

 

Homoseksuelle rettigheder i Serbien

I 2017 blev Ana Brnbić Serbiens første åbent homoseksuelle premierminister, og i 2017 var hun den første serbiske premierminister, der marcherede i en Pride-parade. Aktivitet af samme køn blev legaliseret i 1994 med lavalder udlignet i 2006 (14). Antidiskriminationslove er på plads, og dette inkluderer anerkendelse af seksualitetsbaserede hadforbrydelser.

På trods af denne positive udvikling er der stadig en lang vej at gå i Serbien. Der er ingen juridisk anerkendelse af forhold af samme køn, og mange serbere ser negativt på LGBT-spørgsmål. Højre-højre og nynazistiske grupper er kendt for at operere i Serbien, og vold mod LGBT-folk er ikke uhørt.

 

Homoseksuel scene

Beograds homoseksuelle scene er en afspejling af serbisk politik, idet den ikke er særlig travl og relativt lavmælt. Der er et lille udvalg af barer, klubber og en sauna catering specielt til homoseksuelle kunder, og disse bliver meget populære i weekenden.

Diskretion tilrådes i forbindelse med offentlige visninger af hengivenhed uden for homoseksuelle spillesteder eller hoteller. Verbal mishandling og, desværre, fysisk mishandling er ikke uhørt, og det er bedst at undgå store skare af fodboldfans, hvis du føler, at dit udseende kan tiltrække opmærksomhed.

At komme til Beograd

Med fly

Beograd Nikola Tesla Lufthavn (BEG) ligger 18 km vest for Beograds centrum. Det er et knudepunkt for Air Serbia og er godt forbundet af flagselskaber og lavprisflyselskaber med destinationer i Europa, Nordafrika og Mellemøsten. Der er også en planlagt transatlantisk rute og en direkte forbindelse til Beijing.

Bus 72 kører to gange i timen fra terminal 1 ind i byens centrum mellem kl. 4 og midnat. Rejsetiderne varierer mellem 40 minutter og en time. Billetter købt i terminalen er omkring 89 RSD og er dyrere, hvis de købes fra chaufføren.

Minibus A1 er en hurtigere måde at komme ind i byen end den almindelige civicbus. Rejser til byens centrum koster omkring 300 RSD og tager cirka en halv time afhængigt af vejene. Sørg for at fortælle chaufføren, hvor din destination er, som du betaler.

Taxa til byens centrum er normalt fast omkring 1800 RSD-mærket til centrum af Beograd. Der er normalt ikke et bagagegebyr, men tungere genstande kan medføre et gebyr. Du kan hilse en taxa i lufthavnen, men det anbefales at booke på forhånd for at sikre dig, at du får en officiel taxa, da svindel er almindelig.

Med tog

Glavna Railway station håndterer de fleste nationale og internationale jernbaneforbindelser til Beograd (nogle lokale forbindelser og dem til nabolandene på Balkan stopper ved Beograd - Donau station). Sleeper-tjenester er tilgængelige til destinationer i Øst- og Centraleuropa.

Der er en almindelig fidus i drift på linjen Beograd til Budapest, hvor folk udgør som vagter og tilbyder at se din bagage. Når du har at gøre med nogen på disse tog, skal du kræve officiel identifikation og prøve at holde vigtige ting tæt på din person.

Med bus

Busrejser er en billig måde at komme mellem andre tidligere jugoslaviske lande på Balkan. Rejsetiderne kan være ret lange, og pauser er ikke garanteret, så sørg for at pakke masser af vand/snacks, hvis du forpligter dig til denne rute. Busstationen ligger i centrum af byen ved siden af ​​hovedbanegården.

Med båd

Beograd ligger ved Donau, og som sådan starter og slutter flere flodkrydstogter her. Stort set enhver destination på Donau tilbyder en slags forbindelse til Beograd, men disse har tendens til at være lange og tage ganske lang tid.

 

At komme rundt i Beograd

Til fods

Der er store fodgængerområder i Beograd, som gør det nemt at krydse denne by til fods. Nogle af de brostensbelagte områder er ikke i den bedste stand, men dette ser generelt ud til at være en undtagelse. Trafik omkring myldretiden kan være skræmmende, så vær forsigtig, når du krydser veje, selv ved hvad der ser ud til at være en krydsning.

Med offentlig transport

Busser er den vigtigste måde at komme rundt på, men trolleybusser og sporvogne er også tilgængelige. Sporvognslinje 2 og 3 er populære, da 2 danner en ring rundt om byens centrum og 3 tager en naturskøn rute, der tager i Miloš's Konak Park. Tjenester er temmelig regelmæssige i løbet af dagen, men der er en sparsom tilgængelig, halvtimes natbusforbindelse.

Enkeltrejser, gyldige i 90 minutter, koster 89 RSD og 24-timers ture koster 280 RSD og skal valideres på rejsen. Der er et ekstra gebyr, hvis det købes direkte fra chaufføren. Billetkort købt i kiosker er en billig måde at komme rundt i byen på og kan fyldes op, efterhånden som du har brug for dem.

Med taxa

Taxaer er billige sammenlignet med andre europæiske byer, men der er nogle forholdsregler, du bedst kan tage. Bestil altid på forhånd for at sikre, at taxiselskabet har en oversigt over din rejse, hvis du er opmærksom på, at chaufføren klipper dig af. Officielle taxaer skal have TX i slutningen af ​​deres nummerplade og vil gå efter måleren.

 

Overnatning i Beograd

En liste over anbefalede hoteller og hotelrabatter i Beograd kan findes på Beograd Hoteller-side.

 

Ting at se og gøre

Beograd fæstning - den mest besøgte attraktion i Beograd. Forskellige besættere af Beograd har sat deres spor, og hele dette område er et arkæologisk misforhold mellem ruiner og storslåede bygninger. Grunden er et populært rekreativt område, og udendørskoncerter har set alle fra Amy Winehouse til Green Day spille.

Saint Sava-templet - den største ortodokse kirke i Serbien og en af ​​de største i verden. Opførelsen af ​​denne bygning startede i 1935, men Anden Verdenskrig og efterfølgende kommunistisk indgriben resulterede i, at denne bygning først stod færdig i 2.

Skadarliya - Beograds bohemekvarter, der kan sammenlignes med Montmartre i Paris. Fattige forfattere og kunstnere gjorde dette område til deres hjem i det tidlige 2. århundrede. Find søde caféer og skæve, snoede gyder. Fantastisk om sommeren.

Serbiens Nationalmuseum - det største museum i Serbien og de tidligere jugoslaviske stater. En stor del af dette museum er lukket for genopbygning, men det skal genåbne i 2018. Dets samling omfatter kunstnere fra hele verden.

Nikola Tesla Museum - et museum dedikeret til Nikola Tesla, Serbiens største søn. Dette museum er delt i to, hvor den ene halvdel udforsker hans videnskabelige arv, mens den anden halvdel er dedikeret til mandens liv.

National Theatre - et fantastisk arbejdende teater bygget i renæssancestil. Du kan se opera-, ballet- og dramaforestillinger her.

Knez Mihailova Street - Beograds største shoppinggade. Her finder du store hoteller, eksklusive butikker og stormagasiner og et overflødighedshorn af caféer, hvor du kan nyde en kop kaffe og se på folk.

Pijaca Zeleni Venac (Landmandsmarked) - travlt marked og et af de billigste i byen. Her finder du de friskeste lokalt producerede varer. Perfekt til picnic eller souvenirs.

 

Hvornår skal Besøg

Ligesom mange andre kontinenter i Europa oplever Beograd bidende kolde vintre og brændende somre. Det mest behagelige vejr findes normalt fra midten af ​​april til juni, selvom september (selv om det nogle gange kan strække sig til begyndelsen af ​​november) er lige så behageligt. Der er dog ikke en massiv sommerstigning af besøgende.

Bortset fra septembers Pride-parade er der en bred vifte af festivaler og begivenheder på tværs af kalenderen for at interessere besøgende. Den internationale vinmesse finder sted i midten af ​​februar, mens der er ølfestival i august. FERAM Early Music Festival tiltrækker en international lineup af klassiske musikere i juni.

 

Visa

Serbien er ikke i Den Europæiske Union eller Schengen-zonen. Borgere fra EU-nationer, nabolande ex-jugoslaviske stater, USA, Canada, Israel, Singapore, Japan, Australien og nogle andre nationer har visumfri adgang til ophold på 90 dage inden for en periode på 180 dage. Tjek deres ambassade for yderligere information og begrænsninger.

 

Penge

Serbiens valuta er den serbiske dinar (RSD). Det kan let udveksles i de fleste europæiske banker, selvom serbiske pengevekslere måske er utilfredse med at udveksle beskidte eller beskadigede sedler. Pengevekslere er almindelige i Beograd, og officielle er forsynet med den nationale bank (uofficielle kan være billigere).

Kontanter i euro accepteres undertiden, men priserne vil være højere end i serbisk dinar. Kreditkort accepteres generelt. Mindre butikker, barer og restauranter tager muligvis ikke kontanter, så altid have nogle kontanter i hånden.

Deltag i Travel Gay Nyhedsbrev

Har vi noget galt?

Mangler vi et nyt mødested eller har en forretning lukket? Eller har noget ændret sig, og vi har endnu ikke opdateret vores sider? Brug denne formular til at give os besked. Vi værdsætter virkelig din feedback.