Gay Budapest · Byguide

Gay Budapest · Byguide

Besøger du Budapest? Så er vores homoseksuelle Budapest-guide noget for dig.

Budapest

Budapest er hovedstaden og største by i Ungarn - en medlemsstat i EU. Beliggende i den nordvestlige del af landet, tæt på grænsen til Østrig og Slovakiet, er Budapest hjemsted for næsten 3 millioner mennesker i byområdet.

Budapests historie, som blev officielt etableret i 1873 efter sammensmeltningen af ​​Buda og Pest, er lige så fascinerende, som den er turbulent. Når man beundrer byens mange store art-nouveau-bygninger, er det let at glemme, at byen blev stærkt beskadiget under anden verdenskrig og udholdt et undertrykkende kommunistisk regime i 50'erne.

I dag er Budapest et travlt kulturelt og kommercielt knudepunkt med en lang række ting for at tiltrække de 4.4 millioner turister, der besøger byen år efter år.

Hoteller, restauranter, caféer og barer er relativt billige og til en god pris sammenlignet med andre europæiske hovedstæder.

 

Homoseksuelle rettigheder i Ungarn

Ungarn afkriminaliserede homoseksualitet i 1961, men det var først i 2002, at 14 år blev etableret som den samme lavalder for både heteroseksuelle og homoseksuelle.

Diskrimination baseret på seksualitet er forbudt i ungarsk lov. Adoption er dog ikke tilgængelig for par af samme køn.

Registrerede partnerskaber har tilbudt flertallet af juridisk beskyttelse til par af samme køn siden 2009, men ændringer til forfatningen, der muliggør homoseksuelt ægteskab, er blevet afvist af parlamentet så sent som i 2015.

Homoseksuel scene

Budapest er for det meste en fordomsfri by. Det tilrådes dog at holde åbenlyse udstillinger af offentlig hengivenhed til et minimum. Som mange af de tidligere kommunistiske stater hænger Ungarn lidt efter i sammenligning med lande som Spanien, Frankrig eller Tyskland.

Der er ikke noget etableret homoseksuelt distrikt i Budapest. Størstedelen af ​​homoseksuelle spillesteder er beliggende på Pestsiden af ​​Donau. Der er et udvalg af Bøssebarer, Gay danseklubber, Gay Cruise klubber og Homoseksuelle saunaer, selvom scenen er meget mindre end i andre europæiske hovedstæder.

Budapest er kendt for sin samling af termiske badehuse. Disse er almindelige steder, og det tilrådes at behandle dem som uegnede krydstogtsteder.

At komme til Budapest

Med fly

Budapest Ferenc Liszt International Airport (BUD) er den største af Ungarns fire lufthavne og ligger kun 16 km fra centrum af Budapest.

Den billigste måde at komme ind i centret er med offentlig transport. Fra kl. 4 til kl. 11 kører bussen 200E fra terminal 2 til Kőbánya-Kispest terminal, der forbinder metro-systemet. Natbus 900 kører mellem kl. 1 og kl. Billetter koster 4 HUF (mere på bussen).

Taxaer er let tilgængelige i lufthavnen. Forlad lufthavnen og find Főtaxi-taxaen. Angiv din destination (f.eks. dit hotel), og ekspeditøren vil udskrive et stykke papir med taxanummer og estimeret pris. Du skal blot kigge efter din taxa i rangorden og vise papirsedlen til din chauffør. Den faktiske pris er den, der vises på måleren. Priserne er typisk omkring 6500 HUF, men kan variere afhængigt af trafikken.

Med tog

Budapest er et vigtigt europæisk jernbaneknudepunkt med mange store, der kommer til byen. Fra Budapests Keleti-station kan du rejse til Central- og Østeuropa og nogle få steder i Balkanstaterne.

At komme rundt i Budapest

Budapest består af to historiske byer. "Buda" er den bakkede side på den vestlige side af Donau. Den forholdsvis flade "Pest" ligger på østsiden af ​​floden.

gåture

De fleste turistattraktioner i "Pest" ligger i gåafstand fra hinanden. På en solskinsdag er dette den bedste måde at udforske byen på.

De vigtigste steder på Buda-siden (Budapest Castle og Fishermans Bastion) er på toppen af ​​en trappebakke. Gå op eller tag kabelbanen (forvent lange køer - en bedre mulighed er at tage en taxa fra dit hotel).

Metro, sporvogn og bus

Budapest blev grundlagt i 1896 og har det næstældste underjordiske jernbanesystem i verden. Byen har også et godt sporvogn- og bussystem.

Enkeltbilletter koster 350 HUF og dagsbilletter starter fra 1650 HUF. Du skal købe dine billetter, før du går ombord, da billetkontrollører nogle gange arbejder undercover. Togene kører fra omkring 4.30 til 11.30. Nogle sporvognslinjer kører senere, og der er natbusforbindelser.

Taxa 

Taxaer er billige sammenlignet med andre hovedstæder i Europa. Priserne starter fra 480 HUF (ca. $1.75 USD). Priserne måles.

Brug IKKE taxaer markeret som "Freelancere", som ikke er tilknyttet de store taxaselskaber (f.eks. FoTaxi, City Taxi, Budapest Taxi). Freelancerne er berygtet for overopladning. Download en app til dem, og du er klar.

Széchenyi bade

 

Hvor skal man bo i Budapest

For vores liste over anbefalede hoteller i Budapest, se venligst Gay-hoteller i Budapest .

Ting at se og gøre

Budapest slotmuseum og det ungarske nationalgalleri - beliggende i det majestætiske palads med udsigt over Donau. Udsigten over byen fra terrasserne er fremragende.

Stefans Basilika - smuk neo-klassisk katedral i hjertet af byen. De ugentlige en times orgelkoncerter er fremragende.

Donau Promenade - gå fra Folketingsbygningen forbi Kædebroen til Elisabeth hængebro.

Gellert og Széchenyi Baths - Budapest er så heldig at blive bygget oven på en række termiske kilder, hvilket har resulteret i, at der er bygget en række termiske bade i byen. De to anførte her er de største og mest populære.

Det ungarske parlament storslået og imponerende bygning på bredden af ​​Donau. Guidede 45 minutters ture er tilgængelige på forskellige sprog. Forudbestilling (online) anbefales stærkt, da ture ofte er udsolgt.

Ungarns Nationalmuseum - velorganiseret museum, der giver et fascinerende indblik i landets historie, fra 400,000 f.Kr. til kommunismens fald.

Fisherman's Bastion - udsigtsterrasse på Buda-siden af ​​floden med udsigt over Pest og St. Margaret Island. En romantisk og eventyrlig ramme for en spadseretur.

Central synagoge - den største synagoge i Europa. Det er kendt for sin slående arkitektur og mindesmærke for ungarske jøder, der blev dræbt under Holocaust.

Helteplads - åben plads med imponerende monumenter. Der er to gode kunstmuseer på hver side af det.

Ungarsk Statsopera - udsmykket dekoreret neo-renæssance koncertsal på Andrássy Avenue. Der er daglige guidede ture, men vi vil anbefale at fange et show der for virkelig at opleve dets storhed.

House of Terror - museum, der fremhæver de grusomheder begået under de nazistiske og kommunistiske perioder i Budapests nyere historie. Kom tidligt, eller forvent en lang kø for at komme ind og en anden kø til at komme ned med elevator til kældercellerne.

 

Hvornår skal Besøg

Det er bedst at planlægge et besøg til Budapest i foråret eller forsommeren (april-maj-juni) og efteråret (september-november), da vejret er behageligt og der ikke er for mange turister.

Vintre, som i meget af Centraleuropa, er forkølede, men sneen får Budapest til at se endnu mere magisk ud.

 

Visa

Ungarn er inden for Schengen-visumområdet. Hvis du rejser uden for Europa, skal du kontrollere, om du har brug for Schengen-visum.

 

Penge

Valutaen i Ungarn er Forint (HUF). Nogle butikker, restauranter og hoteller accepterer betalinger i euro, men valutakursen er muligvis ikke særlig god.

Valutaboder i Budapests centrum tilbyder ret gode valutakurser for euro, amerikanske dollars og pund sterling. Du vil sandsynligvis få et bedre tilbud her end i udlandet. Valutaboder i lufthavnen er meget mindre konkurrencedygtige.

Pengeautomater er bredt tilgængelige. Kredit- og betalingskort accepteres bredt ved hjælp af chip og pin.

 

Tipping

Normalt føjes et servicegebyr på 12 eller 13% til din regning på restauranter og caféer. Ingen yderligere tip forventes.

Taxachauffører forventer et tip. Vores erfaring var, at de simpelthen ville tilbageholde ændringer, medmindre vi blev bedt om det!

 

Deltag i Travel Gay Nyhedsbrev

Har vi noget galt?

Mangler vi et nyt mødested eller har en forretning lukket? Eller har noget ændret sig, og vi har endnu ikke opdateret vores sider? Brug denne formular til at give os besked. Vi værdsætter virkelig din feedback.