Artemisia Gentilesche

LGBT italiensk kunst: Artemisia Gentileschi

En banebrydende kunstner får hende endelig skyld

LGBT italienske kunstnere har spillet en nøglerolle i udformningen af ​​vestlig kunst. Michaelangelo og Leonardo da Vinci kommer i tankerne. Når det er sagt, har kvindelige kunstnere efterladt lidt spor i renæssancen og tidlig moderne periode. Med få kunstneriske karriereveje åbne for kvinder havde de ikke rigtig en chance. Der er dog nogle bemærkelsesværdige undtagelser.

Artemisia Gentileschi var en banebrydende kvindelig kunstner og historiefortæller. Hendes arbejde blev stort set glemt efter hendes død, men det begyndte at ændre sig. En 2021-2021 udstilling af hendes værker på National Gallery bringer hendes hovedværker til Storbritannien for første gang. Hun måtte kun vente fire hundrede år.

Fra selvportrætter til bibelske skildringer er hendes arbejde visceralt, personligt og ofte voldeligt. I sit ”Selvportræt som lutespiller” stirrer hun fra sit lærred med stiv hensigt. Hendes største indflydelse var Caravaggio, og hun er forbundet med barokperioden.

I mange år overskyggede hendes livshistorie hendes kunst. Som feministisk banebrydende brød hun en masse nye grunde. Men den nylige kritiske analyse har flyttet opmærksomheden fra hendes historie til hendes arbejde. Hun betragtes bredt som en af ​​de bedste malere fra det 17. århundrede. Når det er sagt, er hendes bedste værker tæt knyttet til hendes personlige liv.

Hendes kunst blev drevet af en traumatisk hændelse fra hendes ungdom. I en alder af sytten blev hun voldtaget af kunstneren Agonostino Tassi. Han var populær på det tidspunkt, selvom hans arbejde nu er glemt, i modsætning til sit offers arbejde - den sødeste hævn for en kunstner. Hendes far tog Tassi for retten, og en lang og meget offentlig kamp begyndte. Overraskende nok overlever en fuld udskrift af den 400 år gamle retssag. Artemisia giver en grafisk beskrivelse af det seksuelle overgreb. Hun kæmpede tilbage og påførte ham betydelig skade. Hun fortsatte med at have sex med ham efter overfaldet i håbet om, at de ville blive gift. Det skulle være aftalen, men Tassi nægtede. Tassis popularitet og pavelige forbindelser virkede til hans fordel. Artemisia endte med at blive beskyldt for hændelsen og tortureret.

I en kultur bygget omkring ære og skam skulle det have været afslutningen på hende. Reklamen fra retssagen endte med at arbejde til hendes fordel. Hendes strålende kunstværker og berygtethed gjorde hende til et stort navn i 1620'erne.

I de tidlige kunstværker, der gjorde hende berømt, skildrede hun ofte brutale scener, der tydeligt var inspireret af hendes overfald og efterfølgende retssag. Hendes mest arresterende værk er en skildring af den bibelske historie om Judith Slaying Holofernes. Den apokryfe historie fortæller dræbningen af ​​en assyrisk general af en israelsk kvinde. Hun dræber generalen ved hjælp af sin tjenestepige.

Artemisia Gentilesche

Artemisias maleri skildrer de to kvinder, der bruger al deres styrke til at fastgøre og dræbe Holofernes. Efter at have oplevet mandlig vold vidste hun nøjagtigt, hvordan man skildrede scenen. Hun gør det klart, at det er nødvendigt med to kvinder for at påtage sig en sådan fysisk imponerende mand. Du kan se, at de bruger al deres styrke til at udføre gerningen. Det er en brutalt realistisk skildring. Hun viser den brutalitet, hun selv havde oplevet.

Hun fandt succes i Firenze, Rom og Venedig. Hendes berømthed spredte sig over hele Europa. Charles I af England inviterede hende til sin domstol. Hun tog tilbudet op og fortsatte med at male, men hendes fineste værker lå bag hende. Hun formåede at flygte England lige før borgerkrigen brød ud og levede sine sidste år ud i Napoli.

Selvom hun ikke var LGBT + kunstner, har hendes værker en dybt feminin kvalitet, og de har inspireret mange homoseksuelle kunstnere og feminister. Kvinder får en dominerende stilling i hendes arbejde, hvad enten de udgør eller dræber assyriske generaler. Da St. Sebastian blev et kunstnerisk ikon for homoseksuelle mænd, taler Artemisias malerier til queer kunstelskere. Hun var en outsider, der levede sin sandhed på et tidspunkt, hvor du kunne blive dræbt eller forvist for at gøre det. Fire århundreder senere resonerer hendes arbejde stadig.

Deltag i Travel Gay Nyhedsbrev

Flere Gay Travel Nyheder, interviews og funktioner

De bedste ture i Napoli

Gennemse et udvalg af ture i Napoli fra vores partnere med gratis aflysning 24 timer før din tur starter.

bedste oplevelser in Napoli til din rejseFå din guide