Gay Vilnius · Byguide

Gay Vilnius · Byguide

Første besøg i Vilnius? Så er vores homoseksuelle Vilnius byguide noget for dig.

Vilnius

Hovedstaden og den største by i Litauen. Vilnius er hjemsted for over 500,000 mennesker og er den næststørste by i de baltiske stater.

Byen startede livet som en handelsby og har en rig og varieret historie. Byen var en del af det polsk-litauiske Commonwealth, det russiske imperium og Sovjetunionen. Før anden verdenskrig var Vilnius kendt som Jerusalem i Litauen på grund af sin store jødiske befolkning.

I dag har Vilnius en forskelligartet økonomi, der når ud over en række sektorer. Turister tiltrækkes til byen for dens historiske bygninger, interessant kultur, eksklusiv shopping og beskeden homoseksuel scene.

 

Homoseksuelle rettigheder i Litauen

Ligesom mange lande i Østeuropa er holdninger og love vedrørende LGBT-borgere bag andre stater i Europa. På trods af en lige alder af samtykke (16) er der ingen anerkendelse af partnerskaber for par af samme køn, og offentlig enighed er generelt imod lige ægteskabsrettigheder.

Da Litauen er tyndt befolket, er det sjældent at finde homoseksuelle scener undtagen i byerne Vilnius, Kaunas og Klaipėda. Holdningerne i byerne har en tendens til at være mere liberale i forhold til flere provinsbyer, men der anbefales noget skøn, når de er ude offentligt.

 

Homoseksuel scene

Vilnius har en beskeden homoseksuel scene med en Danseklub, saunaog Café til homoseksuelle kunder. Der er ikke noget specifikt homoseksuelt område, og nogle af spillestederne ligger i hver sin ende af byens centrum.

Baltic Pride er den officielle Pride-fest for de tre baltiske stater (Estland, Letland, Litauen), og den roterer mellem de tre hovedstæder (Tallinn, Riga, Vilnius). Den næste begivenhed afholdes i Riga i 2018.

 

At komme til Vilnius

Med fly

Vilnius Lufthavn (VNO) ligger ca. 6 km fra byens centrum. Det er et knudepunkt for AirBaltic og flere andre budgetflyselskaber. Det tilbyder ruter til de fleste større byer i Europa såvel som til nogle destinationer i Nordafrika og Mellemøsten.

Der er en togforbindelse, der fører dig direkte ind til byens centrum, der afgår 16 gange om dagen. Enkeltbilletter koster 0.70 euro, og rejsen tager cirka 7 minutter. Billetter kan købes online, på toget eller på jernbanestationen.

Der er bus- og mikrobusforbindelser, der kører fra lufthavnen til byens centrum. Enkeltrejser koster € 1, og rejsetiden er kun lidt længere, end hvis man rejser med tog. Busser er muligvis den bedre mulighed, da de fører dig til en bredere vifte af placeringer i byens centrum.

Du kan bestille en taxa på forhånd, men taxaholdepladsen i lufthavnen er godt reguleret og til en rimelig pris. Rejser til den gamle by skal koste omkring € 10 og vil tage lidt over 5 minutter, afhængigt af trafik eller vejarbejde.

Med tog

Vilnius togstation ligger syd for centrum og tilbyder en række nationale forbindelser samt forbindelser til nabolandet Rusland og Hviderusland.

Med bus

Vilnius er kernen i det nationale busnetværk, hvor rejser over Litauen er relativt korte. Der er længere internationale busruter, der drives af Eurolines, ECOLINES og Polski Bus, der tilbyder billige (men længere) forbindelser til de andre baltiske stater og deres europæiske naboer.

 

At komme rundt i Vilnius

Til fods

På trods af at Vilnius' gamle bydel er en af ​​de største i Europa, er det stadig nemt at komme rundt til fods. Dette er nok den bedste måde at nyde seværdighederne og arkitekturen på, især på en behagelig sommerdag.

Med offentlig transport

Vilnius Transport er ansvarlig for bus- og trolleybusnetværket. Singler koster € 1 og skal købes fra chaufføren med kontanter (dog billigere, hvis du køber et Vilnius Citizen Card). Billetter skal valideres straks ved ankomsten. Der er natbuss i weekender.

Med taxa

Taxaer kan hyldes på gaden, men ganske ofte vil de være det dobbelte af prisen, end hvis du forudbestilte dem. De er kendt for at rive turister væk. Mange lokale bruger taxa-apps, som kan være billigere end at bruge de almindelige virksomheder.

 

Hvor skal man bo i Vilnius

For en liste over anbefalede hoteller Vilnius, besøg vores Homoseksuel Vilnius Hoteller-side.

 

Ting at se og gøre

Gediminas tårn - ikonisk tårn opkaldt efter en storhertug af Litauen. Et murstenstårn har stået på denne bakke siden 1409 og blev genopbygget i 1930. Du kan enten gå eller tage en kabelbane til toppen.

Den Gamle By - Vilnius' historiske hjerte. Dette område er en labyrint af barok, renæssance og gotisk arkitektur. Det var også stedet for Warszawas ghetto under den nazistiske besættelse. I dag er der masser af restauranter, butikker og seværdigheder til at underholde besøgende.

Vilnius Katedral - den smukke klassiske katedral blev bygget mellem 1783 og 1801. Det er gratis at besøge, men adgang er begrænset under messen. Du kan også besøge krypterne, men du skal være ledsaget af en guide.

Litteratų gatvė (Forfatternes Gade- denne gade har kunstneriske dedikationer til forfattere og forfattere med tilknytning til Vilnius. Du kan blive overrasket over nogle af de navne, der dukker op her.

Vilna Gaon State Jewish Museum - dette museum blev oprindeligt åbnet i 1913, men blev lukket i 1949. Efter genåbningen i 1991 fortæller dette museum den dystre historie om jøderne i Litauen.

Litauisk opera og ballet teater - en imponerende moderne bygning. Hvorfor ikke indtage en forestilling fra virksomhederne i residensen.

Frihedsvejen - en abstrakt skulptur, der fejrer Vilnius' uafhængighed fra Sovjetunionen. Det repræsenterer kæden af ​​mennesker, der holdt hånd på tværs af de baltiske lande.

Užupis - hipster/boheme-området i byen. Her finder du en stor koncentration af skæve selvstændige butikker, barer og gallerier.

 

Hvornår skal Besøg

Sommeren i byen er præget af behageligt, varmt vejr og lejlighedsvis hedebølger. Vintrene er kolde, og temperaturer under -25 ° C er ikke uhørt. Sent forår og sommer er de bedste tider at besøge, da byen er fuld af liv.

Der er en bred vifte af festivaler og begivenheder i hele kalenderen for at holde besøgende underholdt. Fra midten af ​​marts til begyndelsen af ​​april finder den internationale filmfestival sted. Vilnius Jazz Festival er kendt for sin innovation og kreativitet.

Visa

Litauen er inden for Schengen-visumområdet. Da det er en del af Den Europæiske Union, falder dets visumkrav på linje med, hvad du ville forvente af de fleste EU-stater.

 

Penge

Litauen er en del af euroområdet. Der er et godt udvalg af banker og valutavekslere at vælge imellem. De fleste større butikker, restauranter og hoteller accepterer kortbetalinger, men det er altid en god ide at have nogle kontanter på dig, bare i tilfælde af.

Deltag i Travel Gay Nyhedsbrev

Har vi noget galt?

Mangler vi et nyt mødested eller har en forretning lukket? Eller har noget ændret sig, og vi har endnu ikke opdateret vores sider? Brug denne formular til at give os besked. Vi værdsætter virkelig din feedback.